Taj – či v Poslanecké sněmovně ČR

10.01.2024 13:10

Aliance žen s rakovinou prsu připravila projekt pod názvem „Protaj-či se ke zdraví“. Jeho důležitou součástí byla výstava fotografií žen cvičících Taj-či, jejichž autorem je fotograf pan Honza Jirkovský, který od podzimu roku 2022 děvčata, cvičící v prostorách Sokola na Malé Straně, fotil.

Vernisáž výstavy se uskutečnila 12. prosince 2023 v nádherných prostorách atria Poslanecké sněmovny ČR pod záštitou poslankyně Martiny Ochodnické. Účastnili se jí nejen poslanci, poslankyně, ale i velvyslankyně Bosny a Hercegoviny, velvyslankyně Tuniska, Slovinska a Estonska. Součástí vernisáže byla i ukázka cvičení Taj-či, kde Klub ŽAP úspěšně reprezentovalo i několik našich děvčat. Přihlížející hosté měli možnost se připojit a Taj – či si zacvičit, což s velkou vervou učinili.

        Autorem cvičení v Poslanecké sněmovně ČR je pan  Ivan Trebichavský, který se cvičení Taj – či věnuje více než 33 let a od roku 2014 spolupracuje s Aliancí žen s rakovinou prsu.  Připravil speciální cvičení zaměřené na zlepšení cirkulace lymfy a funkci celého lymfatického systému, čímž se významně snižuje riziko vzniku lymfedému. Ve spolupráci s Českou obcí sokolskou vede cvičení již desátý rok.

Jsme velmi rády, že se tohoto projektu účastní celých 10 let i děvčata z našeho Klubu ŽAP a že svým vystoupením v Poslanecké sněmovně upozornily na důležitost cvičení po onkologické léčbě.

                                                                                                                                                                                                   Jana Krejcarová